Ciasto drożdżowe, przygotowane z białej
mąki, pieczone było zwykle na specjalne okazje, a najczęściej w dużym piecu
chlebowym przy wypieku pieczywa. Było to ciasto chude, bez bakalii, stanowiło
jednak wyjątkowy przysmak. Jak wspomina Pani Grażyna (ur.1953), której rodzina
od pokoleń żyła w miejscowości Budy-Grzybek, istniała ciekawa odmiana tego
ciasta, zwana sernikiem. Na upieczone i ostudzone ciasto drożdżowe smarowano
masę z sera, cukru i cynamonu, co stanowiło ów sernik :)
SKŁADNIKI:
25g świeżych drożdży
250ml letniej wody/mleka
75-100g roztop. masła
60g cukru
0,5 łyżeczki soli
400g mąki pszennej
Z drożdży, mleka i odrobiny cukru robimy
rozczyn. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-8 min. aż na powierzchni płynu pojawi się piana. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Formujemy je w kulę, wkładamy do wysmarowanej tłuszczem miski i zostawiamy w
ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Następnie uderzamy pięścią w ciasto
aby uwolnić nagromadzone powietrze, delikatnie wyrabiamy i wkładamy do formy.
Zostawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy około 30 min.
Smakuje jeszcze lepiej ze szklanką mleka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz