Żeby
odpowiednio przygotować potrawy na Święta Wielkanocne, każda
gospodyni Ziemi Chełmońskiego musiała dysponować porcją zakwasu-
niezbędnego do wypieku chleba oraz ugotowania świątecznego żurku
( a także kwasu chlebowego do picia).
Przygotowanie
zakwasu nie jest pracochłonne, a wymaga jedynie odpowiednich
produktów i czasu.
Składniki
duży
słoik
około
600 dag mąki żytniej typu 2000
woda
Pierwszego
dnia do słoika wsypujemy 180 dag mąki i wlewamy 180 ml ciepłej
(nie gorącej!) przegotowanej wody. Przykrywamy serwetką (może być
papierowa) i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobę.
Drugiego
dnia zakwas powinien mieć już niewielkie bąbelki i delikatny
kwaśny zapach. Do słoika dosypujemy kolejne 180 dag mąki i tyle
samo wody, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Trzeciego
dnia widać już wyraźne, spore bąbelki i zapach jest zdecydowanie
bardziej intensywny. Dodajemy 125 dag mąki i 100 ml wody. Mieszamy
, przykrywamy i odstawiamy w nieco chłodniejsze miejsce- teraz
zakwas musi pracować wolniej.
Czwartego
dnia dodajemy mniejsze porcje mąki i ciepłej wody. Mąki wystarczy
100 dag, wody 50 ml. Mieszamy i trzymamy w chłodniejszym miejscu.
Piąty
dzień- zakwas jest gotowy. Powinien zawierać duże bąble i
wyraźnie pachnieć.
Mamy
teraz dwa wyjścia: z gotowego zakwasu odważamy 300 dag zaś resztę
dzielimy na 3-4 porcje (wkładamy je do słoiczka i do lodówki).
Porcja 300 dag wystarczy do upieczenia własnego chleba, zaś to co
mamy w słoiczkach stanie się zaczynem do następnych wypieków i
żurku.
Drugie
wyjście- dzielimy zakwas na 6- 8 porcji, wkładamy do słoiczków i
do lodówki. Zostawiamy sobie 3-4 porcje, resztą dzielimy się z
przyjaciółmi i podajemy link do naszego bloga.
Niebawem
przepis na chleb i żurek.
W trakcie sesji wykorzystałyśmy niebieska deskę SMART BOARD wykonaną w pracowni Pracownia Muspell Art
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz